Ring oss: +47 95 80 30 97         Copyright: fosningen.no

2022-10-21 Klypa skapte latter - trøndere liker sunnmørshumor

Treff: 270


Thomas Ryste, eller Kjell "Kjellen" Bigset, fra Ørsta på Sunnmøre, reiser nå rundt i Norge med showet "Klypa - 20 år og like forbanna", og sist torsdag var han på besøk i Bjugn Kulturhus. 

 

Klypa skapte latter - trøndere liker sunnmørshumor

Dette er tredje gang at Klypa, eller Kjell «Kjellen» Bigset fra Ørsta på Sunnmøre, er i Bjugn Kulturhus med sitt show, og 120 gjester hadde funnet sin plass i kultursalen. Det har vært et par års opphold grunnet corona for Thomas Ryste, som han egentlig heter, men nå er "Kjellen" med "crew" igjen på turne i landet med full fart i alt som foregår. 

Klesmondurer og kostymer
Hvis man leser annonsen fra «Klypa» så er det lett å gå i samme felle som journalisten fra fosningen.no gjorde, nemlig å tro at ensemblet på scenen består av 8-10 personer, men det er ikke tilfelle. Alle som var på showet med Kjellen de to første gangene i Bjugn Kulturhus vet at det er bare en person som haster frem og tilbake på scenen ikledd forskjellige klesmondurer og kostymer, og den gaven herr Thomas Ryste ved fødselen fikk med å huske et manuskript hundre prosent over så lang tid må nesten kalles en gudegave. Ingen ark med tekster og ingen «sufflør» som journalisten kunne se eller høre. Dette var bra greier.

Gjenganger på YouTube
Kjell «Kjellen» Bigset er en gjenganger på YouTube med mange sketsjer, og her ligger litt av hemmeligheten bak hvorfor og hvordan han er blitt så godt kjent og populær i hele Norge. Fosningen.no fikk et bestemt inntrykk av at mange av de 120 i salen kjente Kjellen godt etter mange økter ved egen dataskjerm. Disse kalles for "fans" på nettet, og mange fans var nok i salen på Bjugn Kulturhus denne kvelden.

Karikaturer med egenart
Å lage et godt resyme av 1,5 time med Kjellen er egentlig vanskelig. Alle karikaturene har sin egenart, og rådet må bli at våre lesere tar seg en runde på YouTube for å gjøre seg kjent Kjellens ablegøyer, og deretter leite opp når han neste gang er i Trøndelag for å kjøre et show i ett eller annet kulturhus. Man tåler noen mil i bil for å få med seg dette.

Fosningen.no måtte bare spørre Kjell «Kjellen» Bigset ett bestemt spørsmål etter forestillingens slutt.

– Vi trøndere like no best å skryte av den trønderske humoren. Hvordan blir sunnmørsk humor mottatt i Trønderlag og resten av landet?

– Vet du hva? Det er ingen forskjell. Jeg opplever at det vi driver med får like mye latter og oppmerksomhet uansett hvor vi er i landet. Du hørte selv hvordan de besøkende i Bjugn Kulturhus reagerte. Jeg mener no at det var god stemning stort sett hele tiden, og det samme skjer både på Sørlandet og i Nord-Norge. Nei, humor er humor uansett hvor vi er. Men det kan jo være forskjeller på hva folk liker best, og de fleste som velger å kjøpe seg billett til «Klypa» vet stort sett hva de går til, og da er det jo greit, sa Kjell «Kjellen» Bigset som fredag er i Mo i Rana med sitt show sammen med sitt crew på to mann. Det går garantert bra det å, tror fosningen.no.

For fosningen.no: Kåre Petter Sundet